Marinēti āboli burkās pēc vecas receptes – vasaras garša visai ziemai

Rudens nes ne tikai ražu, bet arī mūžīgo jautājumu: kā saglabāt augļus svaigus un garšīgus līdz pat pavasarim? Ir kāda sena metode, kas ļauj pat visskābākos un cietākos ābolus pārvērst īstā delikatesē

Vai vēlaties uzzināt, kā panākt, lai ziemā uz jūsu galda vienmēr būtu aromātiski, sulīgi un veselīgi āboli? Pareizāk tie sauktos nevis marinēti āboli, bet gan fermentēti vai pat skābēti āboli burkās pēc senas receptes: vasaras garša visai ziemai. Būtībā tas jau ir tikai nosaukums, varam saukt kā nu kuram ērtāk, tas būtību nemaina.

Nedaudz vēstures

Fermentēti āboli — tā nav tikai parasta ziemas sagatave, bet daļa no gastronomiskās kultūras. Pirms vairākiem gadsimtiem katrā ciemā saimnieces gatavoja ābolus ziemai, izmantojot lielas mucas vai koka kadiķus. Šī uzglabāšanas metode ļāva ne tikai saglabāt ražu, bet arī papildināt ar vitamīniem aukstajā gadalaikā.

Laikam ejot, tradīcija nav pazudusi, tikai pielāgojusies mūsdienu apstākļiem: tagad fermentētus ābolus var pagatavot pat parastās trīs litru burkās, neizmantojot ne mucas, ne pagrabus. Vai jūs kādreiz esat mēģinājuši gatavot fermentētus ābolus mājās? Dalieties pieredzē komentāros — iespējams, jūsu padoms noderēs arī citiem lasītājiem!

Kāpēc vērts izmēģināt šo recepti

Fermentēti āboli ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti veselīgi. Fermentācijas procesā āboli kļūst mīksti, iegūst patīkamu saldskābu niansi un bagātīgu aromātu. Šis produkts ir pilns ar vitamīniem,  skābēm un daudzām citām noderīgām vielām, kas ziemā stiprina. Turklāt fermentēti āboli lieliski sader ar gaļu, mājputniem, putrām un pat kā atsevišķa uzkoda. Ja meklējat veidu, kā saglabāt ābolus ziemai bez liekas piepūles, šī recepte būs īsts atradums.

Sastāvdaļas

Klasiskam fermentētu ābolu variantam burkās nepieciešams:

— Svaigi āboli — apmēram 2,5 kg (vislabāk vidēja izmēra, lai ietilptu burkā)
— Ūdens — 5 litri
— Sāls — 100 g
— Cukurs — 400–450 g
— Melnās jāņogas lapas (var pievienot arī ķiršu, vīnogu vai citronzāles lapas)
— Papildus: 3 burkas ar tilpumu 3 litri

Fermentēti āboli burkās pēc senas receptes: vasaras garša visai ziemai. Pagatavošana

Vispirms rūpīgi atlasiet ābolus: izvēlieties tikai veselus, bez bojājumiem un tārpu ejām. Pat neliela plaisa var sabojāt visu sagatavi, jo process prasa ideālu izejvielu. Ābolus rūpīgi nomazgājiet un nosusiniet ar dvieli, lai noņemtu lieko mitrumu. Arī jāņogu vai citas lapas nomazgājiet un nosusiniet.

Burkas rūpīgi nomazgājiet ar sodu vai sinepju pulveri, lai likvidētu iespējamos netīrumus. Sterilizēt burkas nav obligāti, taču tīrība ir veiksmīgas uzglabāšanas priekšnoteikums. Ja āboli ir pārāk lieli un neietilpst burkā, varat izmantot emaljētu katlu vai plastmasas trauku.

Melno jāņogu lapas piešķir āboliem īpašu aromātu un vieglu rūgtenumu. Ja vēlaties eksperimentēt, pievienojiet ķiršu, vīnogu lapas vai nedaudz citronzāles. Katrs variants piešķirs savu unikālu garšas niansi. Dažas saimnieces burkās liek arī kanēļa gabaliņu vai dažas krustnagliņas pikantumam. Bet kādas garšvielas un lapas izvēlaties jūs? Uzrakstiet komentāros — iespējams, jūsu variants kļūs par atklājumu citiem!

Sālījumam izmantojiet tikai vārītu, pilnībā atdzesētu ūdeni. Tajā izšķīdiniet sāli un cukuru, līdz graudiņi pilnībā pazūd. Sastāvdaļas var samaisīt karstā ūdenī un pēc tam ļaut pilnībā atdzist — tā sīrups būs bagātīgāks. Svarīgi ievērot proporcijas: uz 5 litriem ūdens — 100 g sāls un 400–450 g cukura. Ja vēlaties veselīgāku variantu, daļu cukura var aizstāt ar medu — tas piešķirs produktam īpašu maigumu un aromātu.

Fermentēti āboli burkās pēc senas receptes: vasaras garša visai ziemai

Burkās lieciet ābolus, kārtām mainot ar jāņogu lapām. Pārlejiet ar sagatavoto sīrupu tā, lai tas pilnībā nosegtu augļus. Pārklājiet burkas ar vākiem, bet neaizveriet cieši — fermentācijai nepieciešams gaisa piekļuve. Atstājiet burkas tumšā, vēsā vietā uz 5 dienām. Šajā laikā āboli sāks uzsūkt sīrupu, un daļa šķidruma iesūksies augļos.

Pēc 5 dienām pagatavojiet jaunu sīrupa porciju: uz katru litru vārīta, atdzesēta ūdens pievienojiet 100 g cukura (vai ēdamkaroti medus). Pielejiet sīrupu burkās līdz pašai augšai, lai āboli būtu pilnībā pārklāti ar šķidrumu. Tagad burkas var cieši aizvērt un nolikt uzglabāšanai vēsā vietā.

Lasi vēl: Vīrs vienmēr apgalvo, ka no manas braukšanas stila mašīna “aizsērē” – vai mašīnai nepieciešami augsti apgriezieni

Gatavošanas varianti un padomi

Fermentēti āboli ir universāla sagatave. Pēc tāda paša principa var gatavot bumbierus, plūmes, ķiršus vai pat cidonijas. Galvenais — izvēlēties stingrus, nepārgatavojušos augļus. Ja vēlaties intensīvāku garšu, pievienojiet sīrupam mazliet kanēļa, krustnagliņu vai smaržīgo piparu. Neparastu garšu cienītājiem iesaku burkās ielikt dažas piparmētru vai melisas lapiņas — āboli būs īpaši aromātiski.

Gatavus fermentētus ābolus var pasniegt ar gaļu, mājputniem, putrām vai izmantot salātos un desertos. Tie lieliski glabājas vēsā vietā līdz pat pavasarim, nezaudējot garšu un smaržu. Ja burka ir atvērta, uzglabājiet to ledusskapī un centieties ābolus izlietot nedēļas laikā.

Lasi vēl: Šokolādes kūka bez grama miltu – parādīšu, kā es to gatavoju tikai no 4 sastāvdaļām

Kāpēc iekļaut fermentētus ābolus ziemas ēdienkartē

Fermentēti āboli — tas ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs papildinājums ziemas uzturam. Tajos saglabājas maksimāli daudz vitamīnu, un dabiskā fermentācija padara produktu vieglu un labvēlīgu. Šī sagatavošanas metode ļauj izmantot pat skābus un cietus ābolus, kas svaigā veidā ne vienmēr garšo patīkami.

Ja meklējat veidu, kā saglabāt ābolus ziemai un padarīt tos patiesi garšīgus, noteikti izmēģiniet šo seno recepti. Fermentēti āboli burkās — tas ir vienkāršs, pieejams un ļoti veselīgs gardums, kas dāvās jums daļiņu vasaras pat viss aukstākajās dienās. Dalieties savos iespaidos un padomos komentāros — kopā mēs padarīsim mājas sagataves vēl interesantākas!